LA VEU DEL POBLE

Informació de Xilxes

opinions

El PP de Xilxes converteix la presentaciò de festes en un acte de partit.

Vicente Martinez i Ismael Minguet converteixen la presentació de les festeres del divendres en un acte del Partit Popular.

Ha sigut lamentable. Per un costat sempre ha sigut un acte que dona l'eixida a les festes i a la presentació les noves festeres i regina, i així estava sent fins que ha intervingut Vicente Martinez Mus com a mantenidor.

Read more ...

DIRECTE PLATJA

Statistics

Articles View Hits
1212616

Login Form

La imagen puede contener: cielo, nube y exterior 

XILXES - Memòria Històrica, bombardejos i la porta del campanar que dóna a la plaça del poble.


El 10 de gener de 1938, ara fa 80 anys, l'Ajuntament de Xilxes va aprovar com a defensa passiva obrir una porta al campanar que donarà a la plaça perquè fera de refugi antiaeri, ja que considerava apropiada donada la consistència de l'edificació.


L'Ajuntament de Xilxes, després dels intensos bombardejos de finals del 1937 perpetrats per l'aviació feixista amb la l'ajuda de l'aviació de Hitler i Mussolini, va aprovar per unanimitat obrir una porta que donara a la via pública, així consta al llibre nº 1 d'actes del 10 de gener de 1938 a més fa referència a que es pagaria de la partida apropiada del pressupostos municipals.


L'Ajuntament va considerar de forma oficial el campanar com apropiat per a un refugi antiaeri per a la població civil donada la consistència de l'edificació. Alguns veïns també deien que la millor defensa era que les tropes feixistes no atacarien l'església.
El 18 de gener del 38, l'Ajuntament aprova la instal·lació d'una sirena per avisar als veïns de l'arribada dels avions que venien a bombardejar els civils del poble. La sirena segons consta va costar 400 pessetes i es pagaria mitjançant un crèdit.


En l'última reforma de l'església a finals del segle 20 que l'Ajuntament va finançar una part, es va esborrar aquesta empremta de la història i es va fer desaparéixer la porta que portava ahí des de 1938, sense que el consistori diguera res respecte al manteniment de la memòria del nostre poble. Tots els xilxers de mitjana edat recorden l'existència d'aquesta porta però quasi ningú sap la història d'aquesta. 


Aquesta porta en si, es va col·locar per a salvar vides, front als bombardejos dels feixistes espanyols, alemanys i italians de l'aviació franquista que recolzaven als sublevats contra el govern legítim de la Republica. Xilxes va ser uns dels pobles més castigats per l'aviació junt amb Benafer, amb un índex de destrucció dels habitatges per damunt del 70%.

La Veu del Poble de Xilxes. Associació cultural.

La imagen puede contener: cielo, nube y exterior

Pin It








Copyright © 2024 Esquerra Unida Xilxes. All Rights Reserved.

Design by  SVtemplates.com