LA VEU DEL POBLE

Informació de Xilxes

opinions

El PP de Xilxes converteix la presentaciò de festes en un acte de partit.

Vicente Martinez i Ismael Minguet converteixen la presentació de les festeres del divendres en un acte del Partit Popular.

Ha sigut lamentable. Per un costat sempre ha sigut un acte que dona l'eixida a les festes i a la presentació les noves festeres i regina, i així estava sent fins que ha intervingut Vicente Martinez Mus com a mantenidor.

Read more ...

DIRECTE PLATJA

Statistics

Articles View Hits
1212267

Login Form

 

L’associa cultural en commemoració del 8M i de la lluita de les dones, creu que és un moment idoni per posar el nom a un carrer o una plaça d’una dona que va exercir la seva tasca de mestra a Xilxes i formà part de la seva història com a primera i única alcaldessa de Xilxes, la qual cosa va ocórrer en el període democràtic de la II República.

 

La seva presidenta, Carmina Freire, ha declarat que  demanem que s’inicien els tràmits per posar un carrer al seu nom al nostre municipi. Demanen que el carrer tinga la suficient entitat i lloc vistós i transitat per a donar el reconeixement que mereix Na Paquita Sales dins la història del nostre municipi.

 

 

Parlem de Na Francisca de Sales Solbes que quan, per Ordre Ministerial d’11 d’octubre de 1932, es van crear dues escoles unitàries (una de xics i una de xiques) a Xilxes, va ocupar la segona escola de xiques des del 23 d’octubre del mateix any fins al juliol de 1934.

Després de la convocatòria d’eleccions de 1931 i presentar-se 9 candidats per a nou llocs i segons l’article 29 de la llei electoral vigent (1907),  si la quantitat de candidats proclamats coincidia amb els llocs a cobrir, se’ls considerava automàticament electes, sense necessitat d’acudir a les urnes.

A España van triomfar les candidatures republicanes i es proclamà la República en 1932.  La República, decideix que els regidors  que no foren triats directament a les urnes,  com a Xilxes, deuen de cessar i dissoldre l’ajuntament i nombrar una junta gestora per convocar noves eleccions municipals.

El 30 de gener es va procedir al nomenament de la Comissió Gestora de Xilxes davant la presència del delegat governatiu, José Jiménez de la Rosa, secretari de l’Ajuntament de la Vall d’Uixó. Com a representant dels propietaris del municipi va ser elegir Pascual Casabó Mus, membre del comitè local del Partit Republicà Radical; mentre que de la part de les organitzacions obreres va eixir Octavio Paradís Melchor, afiliat al Centre Obrer de la localitat. En representació de l’Estat va ser elegida Francisca Sales Solbes, mestra interina de l’escola de xiquetes número 2 de Xilxes, la qual va ser nomenada presidenta de la Comissió Gestora “por su caràcter imparcial y por su desarrollada inteligencia, la que por los dotes que reúne, hará una presidencia digna y laboriosa”

(Dades extretes del Blog Retalls Històrics de Xilxes. Ferran Valls)

Paquita Sales accepta el desafiament de dirigir l’Ajuntament de Xilxes. 

Per eixe motiu va ser la primera i única dona  en dirigir l’Ajuntament que a efecte era com un alcaldessa. Na Paquita Sales com alcaldessa i junt a la junta gestora convoca eleccions per al 10 de maig de 1932

 Va ser una dona molt valenta i va també va patir la repressió franquista, entrant dins dels processos de depuració del funcionaris. Fins que va recuperar la seva plaça al 1947 incorporant-se a una escola d’Onda.

Pin It








Copyright © 2024 Esquerra Unida Xilxes. All Rights Reserved.

Design by  SVtemplates.com