LA VEU DEL POBLE

Informació de Xilxes

opinions

El PP de Xilxes converteix la presentaciò de festes en un acte de partit.

Vicente Martinez i Ismael Minguet converteixen la presentació de les festeres del divendres en un acte del Partit Popular.

Ha sigut lamentable. Per un costat sempre ha sigut un acte que dona l'eixida a les festes i a la presentació les noves festeres i regina, i així estava sent fins que ha intervingut Vicente Martinez Mus com a mantenidor.

Read more ...

DIRECTE PLATJA

Statistics

Articles View Hits
1201437

Login Form

 

 

Un dels senyals que, segons la meteorologia popular, identifiquen i defineixen com serà l'hivern són els plomalls de les canyes florides de finals d'estiu i principis de tardor. Com més llarg sigui el plomall, més fred i rigorós seria l'hivern, i en pel  contrari, seria un hivern poc fred i poques gelades.

Prenent com a referència la mateixa ubicació de l'any passat al cami nou creuan el cami vell de la mar de Xilxes, els plomalls enguany són similars als de ara fa un any.

És a dir, que això significaria que tindrem un hivern una mica càlid o normal

 

Observar la natura ens fa més savis

Observar és fixar-se, fixar-se és curiositat, curiositat és rumiar, rumiar és preguntar-se, preguntar-se és trobar respostes i trobar respostes és ampliar el nostre coneixement.

No fa massa temps, quan l'home estava més arrelat a la terra i estava a expenses del temps que feia, el món rural sabia el temps que faria a partir de l'observació del cel, veure d'on venia la trona, tambe pel comportament dels animals i de mirar amb atenció el terme, plantes i altres especies vegetals . Un coneixement que es transmetia de manera natural de pares a fills, un temps en què durant generacions l'arrelament a la terra era continu i la transferència d'aquest coneixement era tota una escola. Era un temps en què la tecnologia era molt primitiva i la poca que hi havia no arribava a tots el llocs. D'aquí la importància de descobrir els senyals que ens dona la natura per predir el temps, des d'hores vista fins a setmanes.

Si bé hi ha moltes dites meteorològiques que tenen un raonament i una certesa clara, en aquest cas el meu desconeixement sobre la floració de la canya i l'observació puntual no m'ha permès treure cap conclusió. Simplement, segueixo la tradició popular, basada en l'observació i l'experiència.

En tot cas, mireu i observeu com són els plomalls de les canyes al terme de Xilxes en marges de camins de casa vostra, preneu-ne nota i, una vegada passe l'hivern, analitzarem si l'oratxe que anunciava un hivern una mica més càlid s'ha complert.

Pin It








Copyright © 2024 Esquerra Unida Xilxes. All Rights Reserved.

Design by  SVtemplates.com