LA VEU DEL POBLE

Informació de Xilxes

opinions

El PP de Xilxes converteix la presentaciò de festes en un acte de partit.

Vicente Martinez i Ismael Minguet converteixen la presentació de les festeres del divendres en un acte del Partit Popular.

Ha sigut lamentable. Per un costat sempre ha sigut un acte que dona l'eixida a les festes i a la presentació les noves festeres i regina, i així estava sent fins que ha intervingut Vicente Martinez Mus com a mantenidor.

Read more ...

DIRECTE PLATJA

Statistics

Articles View Hits
1211706

Login Form

Eu xilxes resol en el consell politic local emetre el seguent comunicat sobrere les actuacions de l’ajuntament sobre el vertit de gasoil en la platja de xilxes.

onsell polític local d’Esquerra Unida Xilxes.

El 24 de juliol de 2014 un veí va vessar, de forma accidental, la quantitat de 200 litres de gasoil per a la caldera a la xarxa pública d’aigua potable, quedant contaminades 57 vivendes.

 

Consell polític local d’Esquerra Unida Xilxes.

El 24 de juliol de 2014 un veí va vessar, de forma accidental, la quantitat de 200 litres de gasoil per a la caldera a la xarxa pública d’aigua potable, quedant contaminades 57 vivendes.

El cas es va judicialitzar per a depurar responsabilitats i encara, a dia d’avui, seguim a la espera.

Per a fer front de la neteja de la xarxa pública, la Diputació va aprovar una partida de 50.000€.

Cada veí va fer front a les despeses que suposava el canvi de les aixetes, del dipòsits, escalfadors d’aigua, bombes de pressió, rentadores, etc. (el que va suposar una mitja d’uns 3000 euros per vivenda)  ja que les assegurances no es van voler responsabilitzar perque va ser una contaminació externa a la vivenda, que arribà per la xarxa pública d’aigua potable (gestionada per l’empresa FACSA).

Per altra banda, per part del consistori, en aquell temps a càrrec del PP, s'ofereix a cada veí la neteja de les canonades de les vivendes a un preu de 1400 euros la vivenda, baix la pressió de que qui no netegés les canonades, no tindria servei d’aigua potable i seria desconectat de la xarxa i que reclamaren al judici. Açò va generar gran inquietud als veïns, ja que ells, que no eres els culpables de l’accident ocorregut, anaven a pagar les despeses de tot, mentre que FACSA defugia de lo que molts veïns entenien que eren les seves responsabilitats.

 Des d’un primer moment EU Xilxes es va posicionar de forma clara a favor del veïnat, exigint a l’ajuntament que aquestes despeses de la neteja de les canonades es feren a càrrec l’ajuntament o Facsa, i que ja es cobraria quan es resolguera tot al judici. Finalment, baix les pressions dels ciutadans i EU, l’ajuntament va cedir i va pagar la neteja de cada vivenda.

A dia d’ahir, el consistori, governat ara per PSOE, EU i Compromís, a esquenes d’EU (un dels socis de govern, i l’únic que s’ha posicionat en contra), decideix liquidar part de la neteja,  924€ dels 1400 als veïns afectats pel abocament de gasoil, amb l’excusa de justificar la subvenció de la Diputació.

En EU no compartim aquesta decisió, ja que sempre es busca la via fàcil, que és que es carregue contra la part més dèbil del procés. 

És per tot açò que volem deixar clares les nostres motivacions:

1. La diputació va donar subvenció per a la neteja de la xarxa pública de l’ajuntament i açò no deuria d’entrar en la part del veïns ni te res a veure, açò deu ser liquidat pel Consistori i tramitat tot amb la Diputació.

 2.        Tal com mantinguérem en l’oposició a la legislatura anterior i en la campanya electoral,  els veïns connectats a la Xarxa pública d’aigua potable de titularitat municipal i gestionada per FACSA,  no deuen de suportar tot el pes de la contaminació a les seves cases al ser víctimes i no culpables.

3.       El procés esta judicialitzat i està clar que al final del procés cadascú dels actors tindrà que fer front al que es dictamine, el problema està en qui aguanta el pes econòmicament mentrestant.

4.       Sabem que aquests veïns afectats,  cadascú s’ha fet càrrec, tal com va sol·licitar l’ajuntament,  de substituir calentadors, aixetes, bombes, acumuladors, etc. etc,  de la seva butxaca. Que la neteja de canonades interiors de les vivendes que va fer l’ajuntament baix l’amenaça de desconnexió de la Xarxa pública d’aigua potable,  va ser una decisió de l’equip de govern anterior del  PP que mai vàrem compartir per la crueltat que suposava. És per açò que ens mantenim en contra malgrat formar part de l’actual equip de govern.

5.       El procés està judicialitzat i tenim clar que l’ajuntament ha fer tot el necessari per a que el responsable que ha contaminat la xarxa municipal d’aigua potable pague el mal fet a tots els afectats (ajuntament i concessionària inclosos).

 

Queda un actor que en la nostra opinió podria haver suportat més pes, FACSA, l’empresa a qui l’ajuntament en mans del PP va cedir la gestió i el manteniment, ja que t el negoci i s’emporta els beneficis.  Per a Esquerra Unida el nou consistori deuria d’explorar esta i altres portes abans de carregar contra el mes dèbil. Es més, aquest pes que suportaria la concessionària  podria ser temporal, si el jutge  dictamina que el suposat responsable de l’abocament  ha de  fer-se càrrec.

Creiem que l’ajuntament podria haver explorat aquesta via i forçar d’alguna manera esta situació abans de fer el més fàcil que és carregar contra el més dèbil i la principal víctima, els veïns usuaris de la xarxa pública pròxims al focus de l’abocament.

Cal recordar que una altra víctima és l’ajuntament, que s’ha fet càrrec de les  canonades  de la part pública de la xarxa amb ajuda de la Diputació, mentrestant  FACSA  està venent aigua bona i factura diners.

Realment tampoc sabem la resposta de FACSA al nostre plantejament, per que no hem tingut la possibilitat de plantejar possibles solucions als nostres socis. Esperem estar a temps encara si la resta del grup de govern  vol escoltar-nos. Es més, si FACSA no vol entrar en aquest assumpte,  el PP deuria d’explicar-nos els avantatges de tindre l’aigua privatitzada si tot esta bé quan facturen i guanyen però davant de problemes es llaven les mans.

EL QUE ESTA CLAR ES QUE ESQUERRA UNIDA A L’OPOSICIÓ I AL GOVERN NO CANVIA DE CRITERI I QUE MAI DONAREM SUPORT NI COMPARTIREM QUE DAVANT UN ALTERCAT EN UN SERVEI MUNICIPAL ELS VEÏNS AFECTATS, LA PART MES DÈBIL, SIGUEN  ELS QUE PAGUEN.  PENSEM QUE QUALSEVOL VEI POT VEURE’S EN LA SITUACIÓ I L’AJUNTAMENT NO POT ACTUAR D’AQUESTA MANERA, JA QUE EL PROCÉS JUDICIAL POT DURAR MOLTS ANYS I QUEDAR DESAMPARATS MENTRESTANT.

 

 

Pin It








Copyright © 2024 Esquerra Unida Xilxes. All Rights Reserved.

Design by  SVtemplates.com