
La recent festivitat de l'IV Centenari del Crist de la Jonquera, a Xilxes, ha vist la seva essència religiosa desvirtuada per la intromissió política del Partit Popular, que va aprofitar l'esdeveniment per a intentar millorar la imatge de Carlos Mazón
VALENCIA
La recent festivitat de l'IV Centenari del Crist de la Jonquera, a Xilxes, ha vist la seva essència religiosa desvirtuada per la intromissió política del Partit Popular, que va aprofitar l'esdeveniment per a intentar millorar la imatge de Carlos Mazón. L'acte, que tradicionalment uneix a creients, va quedar marcat per un ús partidista que va desplaçar a molts fidels i va crear divisions a Xilxes.
Dues accions concretes destaquen en aquesta controvèrsia. En primer lloc, la decisió de cobrir la font de la unió, un símbol democràtic i representatiu de la història del poble. Aquest gest ha estat interpretat com un acte carregat de simbolisme, recordant temps foscos quan, sota la dictadura de Franco, s'intentava esborrar la identitat i valors democràtics de Xilxes. La font, que enorgulleix a la comunitat pel seu missatge d'unitat, va ser ocultada, generant un profund rebuig entre aquells que valoren la memòria històrica i la reconciliació.
El segon punt crític va anar l'ús de l'acte religiós per a enaltir a Carlos Mazón, president de la Generalitat Valenciana, la gestió de la qual ha estat durament criticada, particularment després dels tràgics successos en els quals 223 persones van perdre la vida per la falta d'una alerta primerenca mentre ell es trobava en un "esdeveniment social".
Aquest intent de rentada d'imatge finalment va haver de ser avortat per l'oposició de l'esquerra contra el pitjor president de la generalitat que ha existit. Així va anar com el propi PP de Xilxes amb la seva ala franquista més radical , i Ismael Minguet, van desviar el focus del que hauria d'haver estat una jornada de fé per als creients.
Com a conseqüència, Xilxes ha sofert en diversos fronts. En primer lloc, aquells veïns que defensen els valors democràtics i la seva història han vist com un símbol tan important com la font va ser relegat i ocultat, generant un profund malestar. En segon lloc, el poble ha estat objecte de crítiques en mitjans nacionals, arrossegant el seu bon nom en una polèmica evitable. Finalment, l'acte religiós va perdre part del seu significat i convocatòria, ja que molts creients, especialment els d'esquerra, van decidir no participar, sentint-se desplaçats per la instrumentalització política de l'esdeveniment.
La insistència del PP a anteposar els seus interessos partidistes a tot, ha estat el pitjor acte contra la celebració ja que, de no ser per això, els creients acudirien a l'acte i els no creients no, sense més polèmica.ç
.................................................
CASTELLA
La celebración del Cristo de la Junquera, empañada por la politización del PP para blanquear a Mazón
La reciente festividad del IV Centenario del Cristo de la Junquera, en Xilxes, ha visto su esencia religiosa desvirtuada por la intromisión política del Partido Popular, que aprovechó el evento para intentar mejorar la imagen de Carlos Mazón. El acto, que tradicionalmente une a creyentes, quedó marcado por un uso partidista que desplazó a muchos fieles y creó divisiones en Xilxes.
Dos acciones concretas destacan en esta controversia. En primer lugar, la decisión de cubrir la fuente de la unión, un símbolo democrático y representativo de la historia del pueblo. Este gesto ha sido interpretado como un acto cargado de simbolismo, recordando tiempos oscuros cuando, bajo la dictadura de Franco, se intentaba borrar la identidad y valores democráticos de Xilxes. La fuente, que enorgullece a la comunidad por su mensaje de unidad, fue ocultada, generando un profundo rechazo entre aquellos que valoran la memoria histórica y la reconciliación.
El segundo punto crítico fué el uso del acto religioso para ensalzar a Carlos Mazón, presidente de la Generalitat Valenciana, cuya gestión ha sido duramente criticada, particularmente tras los trágicos sucesos en los que 223 personas perdieron la vida por la falta de una alerta temprana mientras él se encontraba en un "evento social".
Este intento de lavado de imagen finalmente tuvo que ser abortado por la oposición de la izquierda contra el peor presidente de la generalitat que ha existido. Así fué como el propio PP de Xilxes con su ala franquista más radical , e Ismael Minguet, desviaron el foco de lo que debería haber sido una jornada de fé para los creyentes.
Como consecuencia, Xilxes ha sufrido en varios frentes. En primer lugar, aquellos vecinos que defienden los valores democráticos y su historia han visto cómo un símbolo tan importante como la fuente fue relegado y ocultado, generando un profundo malestar. En segundo lugar, el pueblo ha sido objeto de críticas en medios nacionales, arrastrando su buen nombre en una polémica evitable. Finalmente, el acto religioso perdió parte de su significado y convocatoria, ya que muchos creyentes, especialmente los de izquierda, decidieron no participar, sintiéndose desplazados por la instrumentalización política del evento.
La insistencia del PP en anteponer sus intereses partidistas a todo, ha sido el peor acto contra la celebración ya que, de no ser por ello, los creyentes acudirían al acto y los no creyentes no, sin más polémica.